Výpalné za cestu do Česka. Ukrajinci stále platí mafii

Ukrajinci, kteří chtějí v Česku pracovat, musí stále zaplatit mafii, třebaže se loni psalo, že systém VisaPoint pro přidělování zaměstnaneckých víz Ukrajincům, ze kterého se stal symbol kupčení, skončil.

Dlouhodobé vízum s pracovním povolením pro Česko mohou nově Ukrajinci vyřídit jen přes speciální režimy prosazené loni českými průmyslníky. Letos přes ně má přijít přes deset tisíc ukrajinských pracovníků. Tomu však odporuje svědectví mladé Ukrajinky Zorky. Informoval o tom Security Magazín. „Zaplať dva tisíce eur, nebo se do Česka nedostaneš. Právě takovou větu slýchají čím dál častěji Ukrajinci, kteří chtějí v tuzemsku pracovat,” uvedla mladá Ukrajinka s tím, že v Česku je již potřetí, a to na tříměsíční turistické vízum. Na Ukrajině vystudovala práva, v tuzemsku uklízí. „Můj plat byl v přepočtu šest tisíc korun, tady si vydělám třikrát víc,” dodala s tím, že uklízí jednak v areálu plaveckého bazénu a potom také po domácnostech. Poptávka po ukrajinské pracovní síle ze strany českých podnikatelů strmě stoupá. Aby mohli Ukrajinci o vízum zažádat, museli se ještě nedávno nejprve zaregistrovat v elektronickém systému českého resortu ministerstva zahraničí — VisaPointu. Ten přiděluje uchazečům o vízum termíny na ambasádě v Kyjevě či Lvově. Tato schůzka je ve vyřizování pracovního povolení (zaměstnanecké karty) naprosto klíčová. Jenže VisaPoint dlouhodobě nefungoval. Termíny byly měsíce dopředu zablokované. Naopak fungovali prostředníci. Takže desítky tisíc Ukrajinců v posledních letech na volný termín čekaly marně a ke schůzce na ambasádě se dostaly jen tehdy, když prostředníkům zaplatily. Zkušenosti potvrzovala i Bezpečnostní informační služba. Podle jejích dřívějších zpráv napadli český elektronický systém na udělování víz hackeři. To mělo za následek, že řádně si zaregistrovat termín prakticky nelze. Tedy pokud dotyčný Ukrajinec nezaplatí výpalné. Nato byl systém zrušen. „Jenže chcete-li si coby Ukrajinec sjednat schůzku na konzulátu kvůli vízu, musíte i dnes zaplatit výpalné,“ potvrzuje Zorka. Částky jsou od 900 do 2 000 tisíc eur.“ Podle ministerstva zahraničí je z hlediska českého práva takový nešvar nenapadnutelný: prostředník poskytuje službu, kterou Ukrajinci chtějí, a poskytuje ji za branami ambasády. Česka se to tudíž netýká. Výsledkem je, že českému průmyslu chybí podle analýzy Asociace exportérů až sto čtyřicet tisíc dělníků. Ze strany českých podnikatelů tak strmě stoupá poptávka po levnější ukrajinské pracovní síle. A Ukrajinci k nám proudí bizarně z Polska, které pracovní víza vyřídí často i během jednoho týdne. Byť oficiální statistiky neexistují, podle českých podnikatelů jde až o tisícovky cizinců. „Česká republika je zemí s nejnižší nezaměstnaností v celé Evropské unii. Zároveň se v tuto chvíli zaměstnavatelům nedaří naplnit už více než 200 tisíc volných pracovních míst. Dovoz zahraniční pracovní síly je tak v tuhle chvílí tím jediným rychlým řešením, které může české ekonomice pomoci,“ míní viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Článek si můžete přečíst také zde!