V únoru se exportu opět dařilo, bilanci sráží vyšší dovoz

Mladé Buky, 6. 4. 2017 – Podle dnes zveřejněných čísel skončila v únoru bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 17,9 mld. Kč., což představuje meziročně pokles o 2,0 mld. Kč. Meziročně vzrostl vývoz o 0,4 % (na 281,2 mld. Kč), dovoz rostl výrazněji a to o 1,2 % (na 263,3 mld. Kč).

Již tradiční tahoun českého exportu, kterým jsou automobily, meziročně mírně v únoru poklesl o 0,7 mld. Kč. Celkově se ale českým exportérům na zahraničních trzích, především v rámci EU, daří a zvyšují objem vyvezeného zboží. Za první dva měsíce letošního roku je to o 5,1 %. Na bilanci má ale negativní vliv stoupající cena ropy, která tlačí objem dovozu výš. V porovnání se začátkem loňského roku stoupl celkově dovoz o 6,0 %.

Očekáváme, že i další měsíce přinesou oproti minulému období zvýšenou poptávku, ale protože dny intervenčního režimu, jak se zdá, jsou definitivně sečteny, tržby za export budou klesat. Na druhé straně sílící koruna by mohla částečně eliminovat rostoucí cenu ropy, ale protože česká ekonomika je proexportně orientovaná, zcela jistě se celkový dopad ukončení intervencí ČNB negativně promítne nejen do výsledků exportérů, ale i do bilance ZO a tedy i do HDP ČR.

Otto Daněk, místopředseda AE