Polovina exportérů chce řešit nedostatek pracovníků robotizací

Více než polovina (53 procent) českých exportních firem chce řešit současný nedostatek pracovníků zaváděním robotů do výroby. Šest procent vývozců se rozhodlo pro přesun některých pracovních funkcí do zahraničí a dalších sedm procent o tomto kroku uvažuje. Vyplývá to z GfK Exportního výzkumu mezi 300 firmami.

Celkem 76 procent českých exportérů vnímá současný nedostatek zaměstnanců jako bariéru v rozvoji podnikání. Na situaci na trhu práce zareagovalo 63 procent firem cíleným zaměstnáváním cizinců. Výrobu omezilo 19 procent exportérů a přibližně stejné procento tento krok zvažuje.

Pracovníci personálních oddělení se v době nadbytku pracovních pozic a nedostatku pracovní síly snaží hledat jiné možnosti k oslovení nových uchazečů. „Firmy se předhánějí v nabízených benefitech a nabízejí vyšší platy než konkurence, aby přesvědčili nového uchazeče k přechodu do nového zaměstnání,“ uvedla Kristina Hanušová z GfK.

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na tři procenta. Bez práce bylo 224.331 lidí, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 316.000, vyplývá z údajů Úřadu práce.

Český export čeká podle vývozců v závěru roku oživení. Mírný optimismus vyplývá z opětovného růstu zakázek firem a příznivého vývoje kurzu koruny. Vývoz za celý rok by tak mohl překonat loňský rekord 4,2 bilionu korun.

Export ale nenaráží jen na nedostatek pracovní síly v Česku, ale už i na další limity české ekonomiky včetně nedostatečné kapacity dopravních a logistických služeb. Na začátku příštího roku čeká exportní průmysl zpomalení, uvedla nedávno Asociace exportérů.

Celý článek si můžete přečíst zde!