Ocenění Asociace exportérů mají Euro Security, Pleas a Petrof

Ocenění Asociace exportérů za exportní aktivity v roce 2017 získaly společnosti Euro Security Products Praha, Pleas Havlíčkův Brod a Petrof Hradec Králové. Kritériem hodnocení byla výše podílu exportu na celkových tržbách v roce 2017. Vybíralo se z 80 firem, které jsou členy asociace. Výsledky byly dnes vyhlášeny na 20. exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku. Členové Asociace exportérů tvoří asi 40 procent exportu České republiky.

Firma Euro Security Products se zabývá výrobou příslušenství pro policii, například protiúderových prostředků, a dodávkami ochranných pomůcek a vybavení. „Firma loni vygenerovala tržby 61 milionů korun, z toho přes 94 procent bylo z exportu,“ uvedla Asociace exportérů. Firma vyvážela do 70 zemí, hlavně do Německa, Polska a Velké Británie.
Výrobce prádla Pleas patří se 70 zaměstnanci k největším textilkám v Česku. Loni společnost dosáhla tržeb 1,1 miliardy korun, z nichž 93,7 procenta bylo z vývozu. Nejvíce firma exportuje do Německa. Ročně vyrobí kolem 15 milionů výrobků.

Hradecký výrobce pianin a klavírů Petrof loni exportoval do 40 zemí. Z loňských tržeb firmy čtvrt miliardy korun bylo z exportu 91 procent. Třetina ze zahraničních tržeb pocházela z Číny. Loni společnost otevřela kulturní a obchodní centrum s kapacitou 500 osob.

Vývoz českých firem byl loni rekordní. V přeshraničním pojetí se meziročně zvýšil o 5,7 procenta na 4,2 bilionu korun. Podle Asociace exportérů se letos rekordní vývoz opakovat nebude. Vývoz by mohl být na úrovni čtyř bilionů korun. Důvody poklesu exportu jsou posilující kurz koruny, nedostatek pracovníků a razantní růst mezd, který snižuje konkurenceschopnost vývozců.

Celý článek si můžete přečíst zde!