Konec levných peněz. S růstem úrokových sazeb podraží firemní půjčky a hypotéky

Zvýšení sazeb ze strany České národní banky podraží firemní půjčky a hypotéky, zvolní růst cen nemovitostí. Spotřebitelských půjček se vyšší sazby prozatím nedotknou.

Česká národní banka jako první unijní centrální banka formálně ukončila éru superlevných peněz a takřka po dekádě zvýšila základní úrokovou sazbu v ekonomice o dvě desetiny bodu na 0,25 procenta. Naposledy sáhli bankéři k obdobnému kroku v únoru 2008.

Podle centrální banky jde o signál změny, ekonomové i byznysmeni ale očekávají i okamžité zdražení půjček. „Nedělejme si iluzi, že zvýšení sazeb nějak zásadně změní podmínky na úvěrovém trhu, jde o symbolický krok,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

„Ačkoli jde o relativně mírné zpřísnění, jedná se o důležitý impuls pro ekonomiku, že období extrémně volné měnové politiky končí. Pokud by koruna výrazněji neposilovala a inflace byla v příštích měsících nad novou prognózou, přijde letos ještě další zvýšení,“ dodává hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka rady ČNB Eva Zamrazilová.

Podniky růst pocítí

Ačkoli by podle Svazu průmyslu neměl růst úrokových sazeb české firmy ohrozit, náklady na financování porostou.

„Většina úvěrů je smluvena tak, že základem úrokové sazby banky je některá z referenčních sazeb plus marže banky, takže ke zdražení dojde automaticky,“ míní šéf firmy Atas elektromotory a místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Celý článek si můžete přečíst zde!