INDEX EXPORTU: SVIŽNÝ RŮST I NA ZAČÁTKU ČTVRTÉHO ČTVRTLETÍ

Index Exportu se drží na vysokých úrovní i na začátku posledního čtvrtletí roku 2017. Export si tak udrží svižné tempo růstu z předchozího čtvrtletí. Největší zásluhu na tom má rostoucí poptávka v zahraničí. Naopak ještě rychlejší expanzi českého vývozu brání nedostatek zaměstnanců mnoha oborů a profesí. Pokud klíčový segment českého průmyslu – automobilovou výrobu – nepostihne žádný výpadek v produkci, vyšplhá celoroční hodnota českého vývozu na nový historický rekord přes 3,5 bilionů korun,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Že tempo růstu vývozu brzdí současný napjatý trh práce, potvrzuje i Otto Daněk. „Od letošního května se Index exportu drží nad úrovní 10 % a průměr za prvních devět měsíců činí 10,7 %, což bylo naposledy v pokrizovém roce 2010. Národní vývoz však za prvních pět měsíců letošního roku v průměru roste „jen“ o 6,3 %, což signalizuje, že průmysl nestíhá plnit požadavky našich zákazníků ze zahraničí. Hlavním důvodem je nedostatek pracovníků, který se blíží číslu 200 tis. Bilance zahraničního obchodu v národním pojetí je oproti stejnému období minulého roku v propadu o 16,2 mld. Kč, protože dovoz roste rychleji než vývoz. Z prvních pěti měsíců letošního roku byl kladný meziroční rozdíl bilance ZO jen v březnu,“ doplňuje Otto Daněk.

Celé znění tiskové zprávy si můžete přečíst zde!