INDEX EXPORTU: PRÁZDNINY ROZKOLÍSAJÍ ČESKÝ EXPORT

Podle Indexu Exportu se vývoz v příštích měsících udrží na vysokých úrovních. Po slabším tempu růstu v dubnu, které bylo ovlivněno nevýhodou tří pracovních dnů, se vývoz dostane zpět do kladných čísel.      Letní měsíce ale bývají z důvodu výběru dovolených slabší, což se projeví především v mírnějším tempu růstu v červenci. Na konci třetího čtvrtletí opět očekáváme dvouciferný růst exportu. Zářijový vývoz  tak bude pokračovat v silném růstu, který až na malé výkyvy spojené s kalendářními efekty pozorujeme již několik měsíců. „Plnění nových zakázek je ale pro vývozce stále těžší, jelikož naráží na bariéry na trhu práce. Ten dlouhodobě vykazuje nedostatek pracovních sil, mezera mezi hledajícími zaměstnání a počtem nabízejících pracovních míst se v současné době snížila na nejnižší úroveň od devadesátých let.  Míra nezaměstnanosti se v příštích, zejména letních měsících, bude nadále snižovat a tlaky na trhu práce   se projeví ve vyšším růstu mezd. Otázkou zůstává, zda by vyšší úroveň robotizace současnému trhu práce neulevila a nepomohla exportérům od problémů s kapacitami a rychlejším vyřizováním zakázek,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Že tempo růstu vývozu brzdí současný napjatý trh práce, potvrzuje i Otto Daněk. „Od letošního května se Index exportu drží nad úrovní 10 % a průměr za prvních devět měsíců činí 10,7 %, což bylo naposledy v   roce 2010. Národní vývoz však za prvních pět měsíců letošního roku v průměru roste „jen“ o 6,3 %, což signalizuje, že průmysl nestíhá splnit požadavky našich zákazníků ze zahraničí. Hlavním důvodem je nedostatek pracovníků, který se blíží číslu 200 tis.,“ doplňuje Otto Daněk.

Celé znění tiskové zprávy si můžete přečíst zde!