INDEX EXPORTU: DO NOVÉHO ROKU SVIŽNÝM TEMPEM

Index Exportu, který předpovídá vývoj exportu v následujících pěti měsících, slibuje českému exportu svižný růst i na začátku nového roku. „Přestože export do Číny a Ruska roste rychleji než do zemí EU, konečné tempo exportu vzhledem ke své váhové převaze udává EU. Z EU díky pokračujícímu oživení proudí další a další zakázky, kvůli kterým místní firmy rozšiřují své kapacity,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a doplňuje: „Jedinou výraznější brzdou rychlejší expanze českého vývozu je nedostatek pracovních sil na českém trhu práce. V příštím roce ale může český export začít brzdit i posilující koruna, proti které se už tak výhodně jako na začátku letošního roku nepůjde zajistit.“

„Proti optimistickému výhledu indexu exportu v tuto chvíli stojí však tři významné vlivy, které mohou ve velmi krátké době přinést hustá mračna na prosluněnou exportní oblohu. Především to je rekordně nízká nezaměstnanost, která aktuálně dosáhla hodnoty 3,8 %, přičemž před rokem to bylo 5,2 % a v září 2014 dokonce 7,3 %. Tč. na jedno volné pracovní místo je 1,4 uchazeče (v roce 2013 to bylo téměř 13 uchazečů). Druhým faktorem, který bude v blízké době negativně ovlivňovat export je bezprecedentní růst průměrné mzdy, který meziročně činil ve 2.Q 2017 +7,6 %. Explozivní směs vlivů doplňuje kurz koruny, která od ukončení intervence posílila o 5,2 % a po očekávaném zvýšení repo sazby, dojde v posilování koruny k další akceleraci,“ doplňuje Otto Daněk.

Celé znění tiskové zprávy si můžete přečíst zde!