Exportéři se snaží, seč můžou, přesto zahraniční obchod vykázal schodek

Mladé Buky, 6. 9. 2017 – Podle dnes zveřejněných předběžných čísel skončila v červenci bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách schodkem 2,1 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje jeho meziroční prohloubení o 1,9 mld. Kč. Vývoz meziročně vzrostl o 5,8 % (na 240,1 mld. Kč), dovoz potom o 6,6 % (na 242,1 mld. Kč). Poprvé se v letošním roce bilance dostala do deficitu.

Přitom českým exportérům se daří, i když prázdninové měsíce bývají tradičně zkresleny celozávodními dovolenými ve velkých průmyslových podnicích. Neopakoval se výpadek ve vývozu automobilů – tento segment naopak letos meziročně povyrostl o 4,0 mld. Kč. Objevují se však první náznaky, že některá odvětví automobilového průmyslu (např. nákladní vozidla a veškeré náhradní díly) zaznamenávají meziroční propad.

Co ale sráží celkovou bilanci a zastiňuje skvělý výkon českého vývozu, je ještě výraznější dovoz. Ten ostatně stoupl od začátku roku o 7,4 %, oproti exportu, který si připsal „pouze“ 6,5 %. Za výrazným růstem importu stojí především stoupající cena ropy a zemního plynu na světových trzích. Ale nezanedbatelným důvodem stojícím za růstem dovozu je i posilování koruny, což na druhé straně negativně ovlivňuje výsledky vývozu.

Tento trend ostatně očekáváme i ve 2. polovině letošního roku, kdy se bude zvyšovat investiční aktivita a meziroční růst dovozu bude předbíhat meziroční růst vývozu. Dynamika dovozu tedy bude vyšší, což se bude nadále projevovat  i v nižším přebytku obchodní bilance v další části letošního roku.

Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů