Zahraniční obchod skončil v přebytku 9,7 miliardy. Meziročně ale klesl

Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 9,7 miliardy korun, meziročně byl o pět miliard korun nižší. Bilanci negativně ovlivnil obchod s kovy a elektronikou.

Proti září se po sezónním očištění zvýšil export o 0,7 procenta a import o 2,2 procenta. V porovnání s loňským říjnem vzrostl vývoz o 9,8 procenta a dovoz o 12,2 procenta. Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle Indexu asociace exportérů, který Raiffeisenbank sestavuje společně s Asociací exportérů, příští rok růst vývozu zpomalí. „Firmy byly na konec intervenčního programu ČNB dobře připraveny a současné posilování koruny zatím exportu příliš neškodí. Hlavním problémem exportérů je spíše nedostatek lidí na trhu práce. Při započtení pokračování rekordně nízké nezaměstnanosti do indexu by růst vývozu měl příští rok zpomalit přibližně na polovinu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Pro celý letošní rok očekává přebytek zahraničního obchodu okolo 160 miliard korun.

Celý článek si můžete přečíst zde!