Kvůli zdržení na hranicích může brexit Česku zdražit přepravu zboží. Vývoz do Británie poprvé po letech klesá

Brexit může pro Česko znamenat zdražení přepravy zboží nebo oslabení pozice zastánců jaderné energie v Evropské unii. Tuzemští vývozci mají z odchodu Velké Británie z EU obavy a vývoz z Česka do Spojeného království letos poprvé po letech meziročně klesá. U českých firem zaměřených na export také podle odborníků stoupl v souvislosti s brexitem zájem o zakládání společností přímo v Británii, která je pátým největším obchodním partnerem Česka.

Británie oznámila záměr opustit Evropskou unii před dvěma roky. Lhůta pro vyjednávání vyprší 29. března, ve středu 19. prosince tak bude do plánovaného odchodu zbývat sto dnů.

Se samotným vstupem na britský trh by čeští kamionoví ani autobusoví dopravci problémy mít neměli. To zajišťuje dřívější dohoda Česka s Británií, sdělil mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Problémem ale může být situace s celním odbavováním, pokud Británie nezůstane členem celní unie. Z dlouhodobého hlediska lze podle Felixe očekávat prodloužení čekacích dob na hranicích, a tím tedy i růst doby a ceny přepravy. „Zákazníci se tak musí připravit na citelné zdražení přeprav,“ dodal Felix. Podle statistik ministerstva dopravy se loni převezlo po silnici mezi oběma zeměmi přes 331 000 tun zboží.

Čeští vývozci již dříve vyjádřili obavy z brexitu. Na listopadovém Exportním fóru uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk, že je situace kolem plánovaného odchodu Británie z EU nepřehledná a tuzemští vývozci velmi zvažují své rozvojové aktivity na britských ostrovech. Vedoucí kanceláře agentury CzechTrade v Londýně Martin Macourek řekl v úterý na setkání s novináři, že pro exportéry je nejhorší nejistota spojená s vyjednáváním odchodu Velké Británie z EU.

Celý článek si můžete přečíst zde!