Komentář export, Otto Daněk

Po roce přebytková bilance

Mladé Buky, 9. 3. 2023 – Podle dnes zveřejněných předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 9,5 mld. Kč, který byl meziročně o 2,1 mld. Kč větší. Meziročně vzrostl vývoz o 12,1 % na 375,5 mld. Kč a dovoz o 11,8 % na 366,0 mld. Kč. Nutno podotknout, že letošní leden měl o jeden pracovní den víc.

Přebytkovou obchodní bilanci zaznamenal český export naposledy přesně před rokem. Rok 2023 tak z tohoto pohledu začal optimisticky. Velký podíl na tom měl především automobilový průmysl, kde se zvýšil přebytek obchodu o 6 mld. Kč, když objem exportu v tomto segmentu překročil 100 mld. Kč. Z druhé strany se zvýšil dovoz ropy a zemního plynu, což se podepsalo pod mírně vyšší deficit o 1,3 mld. Kč. Nůžky se tak v tomto segmentu meziročně přivřely i díky stabilizaci a postupném poklesu cen plynu a ropy.

Lednová přebytková obchodní bilance v nás ale nemůže vyvolat falešný pocit optimismu, neboť leden bývá v tomto směru stabilně plusový a až další měsíce ukáží, zda se tento trend udrží a nebo bude následovat scénář loňského roku. Rizika stále vidíme na straně dodavatelských řetězců, se kterými se potýkají nejenom automobilky, pracovní trh je napjatý a je na něm málo volných pracovních sil, a k tomu extrémně prudce posiluje koruna, která se nachází na nejsilnějších hodnotách od července 2008. Bez povšimnutí nelze nechat ani skutečnost, že díky vysokým cenám energií ztrácí některé naše firmy konkurenceschopnost.

Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů