Index Exportu – recese Německa a nejistoty tíží export

Praha, 29. srpna 2019

Index Exportu – recese Německa a nejistoty tíží export

Recese německé ekonomiky a kulminující rizika či nejistoty se již propisují do vyhlídek růstu českého exportu. Podle výpočtu Indexu Exportu nebude červnový pokles měsíční hodnoty českého exportu pod úroveň stejného měsíce loňského roku jediný a výjimečný. Další pokles by měl dle IE přijít v listopadu. „Pokud se naplní nepříznivý scénář neřízeného brexitu a zároveň dojde ke zvýšení cel na dovoz aut z Evropy do USA, pokles vývozu bude výrazný a několikaměsíční,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a dodává, že „dvouciferný pokles zakázek v Německu – nejhlubší za posledních deset let, a propad produkce německých automobilek na krizovou úroveň z roku 2008 nedává velkou naději na brzké oživení tamního hospodářství a následně i oživení českého exportu. Navíc předzásobí britského a amerického trhu před brexitem potažmo vyššími americkými cly přestane dál nafukovat vývoz do těchto zemí.“

Celé znění tiskové zprávy si můžete přečíst zde!