Už 15 let hájíme zájmy českých exportérů

• Našimi členy jsou velké exportní korporace i malé a střední firmy
  • S předními experty predikujeme každý měsíc vývoj exportu ČR
  • Pravidelně pořádáme prestižní Exportní fóra, setkání úspěšných exportérů se zástupci státních institucí
  • Exportní fóra – místo pro výměnu názorů a informací mezi exportéry a bankovním sektorem

Index Exportu: letní dovolené přibrzdí růst exportu

Podle předstihového ukazatele Indexu Exportu se v dubnu zastavil dva měsíce trvající meziroční pokles českého vývozu. O oživení se postaraly především příznivé sezónní faktory, jmenovitě Velikonoce, které letos připadly na březen, nikoliv na duben jako v loňském roce.

Oživení českého exportu bude proto přechodné. Expanze klíčových ekonomik eurozóny ubere na síle a schopnost české ekonomiky přijímat další nové zakázky je kvůli vysátému trhu práce omezená. Navíc v letních měsících (červenec a srpen) do výkonnosti českého exportu zasáhnou dovolené. Kvůli nedostatku pracovní síly se mnohým firmám nepodaří zajistit plynulou výrobu a budou muset odmítat další zakázky,“ domnívá se Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

„Každopádně je třeba začít s přípravami na „chladnější“ období, neboť po dovolených se koruna po krátkém čase oslabování v druhé polovině května vrátí na trajektorii posilování, a to samozřejmě bude na úkor marží exportérů,“ konstatuje Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Celé znění tiskové zprávy si můžete přečíst zde!