Firmy v hradeckém kraji chtějí nabírat lidi, hledají i v cizině

Firmy v Královéhradeckém kraji počítají v příštím roce s vytvořením stovek až tisíců nových pracovních míst. Podle řady podniků však v regionu na trhu práce žádní volní pracovníci nejsou, a tak je začaly shánět v cizině, například na Ukrajině či ve Vietnamu. Královéhradecký kraj má s hodnotou 3,5 procenta aktuálně třetí nejnižší nezaměstnanost v Česku, ke konci listopadu bylo v regionu bez práce 13.500 lidí a zaměstnavatelé nabízeli 6440 míst.

Pracovní trh v regionu nyní zásadním způsobem ovlivňuje rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku. Automobilka závod rozšiřuje investicemi v miliardách korun a nyní vede celorepublikovou náborovou kampaň, v níž láká lidi zejména na nadprůměrné výdělky. Automobilka uvádí, že po třech měsících může pracovník dosáhnout až na plat 30.000 korun. Na samotném Rychnovsku se rozvoj závodu projevil poklesem na nejnižší nezaměstnanost v zemi ve výši 1,7 procenta.

Celý článek naleznete zde.