Export dál zpomaluje

Mladé Buky, 9. 4. 2018 – Podle dnes zveřejněných předběžných čísel skončila v prvním měsíci letošního roku bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 18,0 mld. Kč, což představuje meziročně pokles o 2,9 mld. Kč. Vývoz meziročně klesl o 1,2 % (na 279,6 mld. Kč), dovoz také klesl, a to o 0,2 % (na 261,5 mld. Kč).

Mírné zpomalení exportu jsme očekávali. Napovídala tomu poslední zveřejněná slabší data z průmyslu (především z produkce automobilů), což se dnes potvrdilo. Kladné saldo obchodu s motorovými vozidly je meziročně nižší o 1,7 mld. Nižší byl také celkový vývoz do států EU 28 a to meziročně o 2,1 mld. Kč.

Za dva měsíce letošního roku byl v národním exportu dosažen meziroční růst pouze ve výši 1,0 %, dynamika importu byla 2,7 %.

Přeshraniční vývoz do Německa meziročně narostl „jen“ o 1,1 %. A zatímco export do Číny se meziročně propadl o 1,3 %, dovoz narostl o 11,5 % ! Tyto skutečnosti zapříčinily, že se přeshraniční bilance ZO za dva měsíce letošního roku propadla o 8,6 mld. Kč, tedy o 20,4 % !

V celkových objemech se sice zatím nejedná o dramatické propady, ale může to být spíš předzvěst dalšího, za to však výraznějšího zpomalování v ne příliš vzdálené budoucnosti. Za tím stojí několik faktorů: posilující česká koruna, kritický nedostatek pracovních sil, který se již delší dobu projevuje v neschopnosti firem včas plnit požadavky obchodních partnerů a také výrazný tlak na mzdy. Tento „koktejl“ může českým vývozcům přinést již brzy pěknou kocovinu. Více napoví příští měsíc, kdy budeme mít k dispozici data za celý první kvartál.

Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů