EGAP zrušil specifická opatření pro pojišťování exportu na Ukrajinu a do Běloruska

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) zrušila specifická opatření a režim pro schvalování pojišťování exportu na Ukrajinu a do Běloruska. Obě země spadají podle kategorizace rizika OECD do nejrizikovější kategorie 7 a EGAP k nim bude přistupovat u nových obchodních případů stejně jako k dalším zemím této rizikové kategorie. U obou těchto zemí má exportní pojišťovna nastavené nové teritoriální limity.

„U každé z těchto zemí máme pro zrušení specifických opatření různé důvody,“ vysvětluje předseda představenstva Jana Procházka. V případě Ukrajiny bylo od února 2014 pojišťování v podstatě zastavené, výjimkou byla podpora několika malých a středních podniků. Strategicky významný dlužník, společnost NAEK, své závazky vůči EGAP stále splácí. Tím došlo ke snížení angažovanosti exportní pojišťovny na Ukrajině na současných 1,1 miliardy korun. Nový teritoriální limit je přitom nastaven na 2,5 miliardy korun. „Při projednávání nových obchodních případů na Ukrajinu budou mít výhodu krátkodobé a střednědobé transakce, případně transakce se subjekty strategického významu a s příjmy v devizách,“ doplňuje Jan Procházka.

V případě Běloruska je aktuální teritoriální limit 7,2 mld. korun vyčerpán ze 75 %. Na nové obchodní případy má tak EGAP volný limit přibližně 1,5 mld. korun. Hlavním důvodem pro zrušení specifického režimu je pak to, že poklesla angažovanost v této zemi a i když je prostředí stále ekonomicky nestabilní, EGAP eviduje dobrou platební morálku u pojištěných případů. Část portfolia v Bělorusku se navíc podařilo dozajistit u komerčních zajistitelů.