Především ropa a zemní plyn zvedly dovoz o 10,3 % oproti loňsku

Mladé Buky, 7. 12. 2018 – Podle dnes zveřejněných předběžných čísel skončila v říjnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 5,7 mld. Kč, což představuje meziroční pokles o 3,4 mld. Kč. V meziročním srovnání vzrostl v říjnu vývoz o výrazných 9 % na 344,4 mld. Kč a byl tak vytvořen absolutní měsíční rekord. Dovoz však stoupl ještě výrazněji a to o 10,3 % na 338,7 mld. Kč.

Čeští exportéři dělají, co mohou, a i když jsou na hraně svých možností a kapacit, přesto dokázali zvýšit meziroční objemy vývozu. Na tomto růstu se především podílel automobilový průmysl, který zaznamenal přebytek o 5,3 mld. Kč. Geograficky se českým vývozcům opět dařilo na klíčových, tradičních trzích EU, kam dokázali meziročně vyvézt zboží v hodnotě o 12,1 mld. Kč vyšší. Ještě stále tak pokračuje trend silné poptávky, a to nejenom na těchto trzích, ale také na trhu domácím. Import se totiž zvýšil dvojciferně oproti stejnému období loňského roku, konkrétně o 10,3 %. Svůj výrazný vliv na tom má především prohloubení schodku bilance s ropou a zemním a plynem a to o 4,9 mld. Kč.

Pokud shrneme výsledky exportu za 10 měsíců tohoto roku, tak meziročně jsme v plusu o 84 mld. Kč (2,9 %), ale tradiční lídr – osobní automobily, náhradní díly a komponenty jsou v propadu o více než 19 mld. Kč (2,7 %). Naopak velkým překvapením tohoto roku je elektrotechnický průmysl, který meziročně přidal téměř 91 mld. Kč (9,7 %).

A jaký bude konec roku? Exportérům hraje mírně do karet kurz koruny, která naštěstí nemá příliš chuť posilovat a drží se těsně u hranice 26 CZK/EUR. Naopak negativním znamením je skutečnost, že německým průmyslovým podnikům dost intenzivně klesají exportní zakázky. To se, vzhledem k návaznosti na německý trh, promítne s určitým zpoždění i do poptávek u tuzemských výrobců/exportérů. Téměř všechny předstihové indikátory se pohybují na mnohaletých minimech.

Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů