Komentář k vývoji exportu, Otto Daněk

Český export zatím krizi ujíždí

Mladé Buky, 6. 11. 2019 – Podle dnes zveřejněných předběžných čísel skončila v září bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 25,1 mld Kč, což byl oproti loňsku výrazně lepší výsledek o 14,4 mld. Kč. V meziročním srovnání vzrostl vývoz v září o 8,0 % na 324,7 mld. Kč, dovoz stoupl o 3,4 % na 299,7 mld. Kč.

Za skvělými výsledky českého exportu stojí jednoznačně automobilový průmysl. Tomu se povedlo zvýšit velmi výrazně přebytek bilance motorových vozidel o 7,3 mld. Kč, hlavně díky růstu jejich vývozu o 14,0 mld. Kč. Dařilo se také vyvážet ostatní dopravní prostředky a na druhou stranu se snížil deficit bilance ropy a zemního plynu o 1,8 mld. Kč. Celkově nižší investiční aktivita brzdila výraznější import, což se také podepsalo na velmi dobrém výsledku bilance, a to i spolu se dvěma pracovními dny navíc oproti loňskému září. A toto je hlavní důvod, proč se nám jeví čísla za září v růžových odstínech. Pokud tato čísla přepočteme na stejný fond pracovní doby, pak export je meziroční nižší o 2,7 %. Naštěstí takto očištěný import je nižší o 5,9 %, a tak přepočtená bilance je meziročně lepší o 65 %!

Celý komentář si můžete přečíst zde