Duben se exportérům vydařil, opět především díky automobilovému průmyslu

Mladé Buky, 6. 6. 2018 – Podle dnes zveřejněných předběžných čísel skončila v dubnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 15,8 mld. Kč, což představuje meziročně nárůst o 3,8 mld. Kč. Vývoz meziročně stoupl o 5,8 % (na 291,6 mld. Kč), a dovoz o 4,6 % (na 275,8 mld. Kč).

Poměrně dobrá dubnová čísla jsou milým překvapením. Růst importu svědčí o velkém nákupním apetitu tuzemských spotřebitelů jakožto důsledku ekonomické konjuktury. Pozitivně působilo v dubnu snížení deficitu bilance obchodu s ropou a zemním plynem o 3,0 mld. Kč a růst kladného salda obchodu nejenom s motorovými vozidly o 2,4 mld. Kč, ale i s elektrickými zařízeními a stroji.

Dubnová čísla lze jistě hodnotit jako velmi dobrá, podařilo se také díky dobrým výsledkům umazat část pomyslné ztráty obchodní bilance oproti loňskému roku – ztrácíme aktuálně „pouze“ 5,4 mld. Kč, nicméně přílišný optimismus není zcela na místě. Stále je totiž zcela kritický nedostatek pracovníků ve výrobě a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se trend měl změnit. Dalším přetrvávajícím faktorem je posilující koruna, byť s drobnými výkyvy a také stoupající cena ropy na světových trzích, která se podepíše na importu. Očekáváme stále z pohledu exportérů velmi horké léto.

Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů