INDEX EXPORTU: VÝVOZ MÍŘÍ VZHŮRU A EXPORTÉŘI SE MASIVNĚ ZAJIŠŤUJÍ

Podle Indexu Exportu bude pokračovat expanze českého vývozu i ve druhém čtvrtletí 2017 a to tempem, který překoná přírůstky z prvního pololetí roku 2015 i 2016. Přestože červnová hodnota Indexu oproti květnové mírně klesla, v obou měsících by růst vývozu měl překonat loňské hodnoty. Největší zásluhu na tom má rostoucí důvěra evropských firem. Do konečného výsledku mohou ale zásadně zasáhnout dva faktory. Prvním je stále palčivější nedostatek vhodných zaměstnanců a druhým je blížící se konec kurzového závazku České národní banky (ČNB)“, upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s. a doplňuje: „Naštěstí od počátku roku se zájem exportérů o zajištění proti neočekávanému pohybu kurzu koruny prudce zvýšil. To do budoucna oslabuje nepříznivý dopad kurzu koruny na český vývoz. Posílení kurzu o 1 Kč může podle našich odhadů připravit český vývoz až o 150 miliard korun za rok.

Předpověď exportu na červen tohoto roku prostřednictvím Indexu Exportu stále ještě vypadá optimisticky, i když ne už tolik, jako v květnu. Pro další vývoj exportních výsledků bude mít ve druhém pololetí, kromě přetrvávajícího nedostatku pracovních sil, i okamžik, kdy ČNB opustí intervenční režim. Způsob, jak tento režim opustí, a pak hlavně jak se bude vyvíjet kurz eura. Špatná predikovatelnost tohoto vývoje a očekávaná velká volatilita budou hrát „do karet“ spekulantům a průmysl na nich bude prodělávat. Kombinací všech těchto vlivů může vzniknout i vysoce explozivní koktejl,” doplňuje místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Celé znění tiskové zprávy naleznete zde: TZ_IE_duben2017