Index Exportu: výročí šestiletých minim

Praha, 9. dubna 2019

Zatímco přírůstek českého exportu na začátku roku vykázal nejnižší lednové tempo od roku 2013, únor přinesl mírné zlepšení. Podle odhadů Indexu Exportu ale jen přechodné. Ekonomické oslabení hlavních obchodních partnerů v čele s Německem se významně podepisuje na poptávce po tuzemském zboží. To potvrzuje i nedávno zveřejněný index PMI. Oslabující poptávka spolu se zpomalujícím průmyslem škrtí růst českého exportu. Situaci neprospívá ani stále vysátý trh práce, na kterém mnohé firmy stále beznadějně hledají nové zaměstnance. Podle ukazatele Index Exportu, který zohledňuje i situaci na českém trhu práce, dojde v letošním druhém čtvrtletí k dalšímu zpomalení růstu českého exportu. „Lednový přírůstek nových zakázek pro český průmysl byl nejnižší za posledních šest let a ne náhodou se na šestiletém minimu ještě nedávno pohyboval i významný předstihový ukazatel německé ekonomiky – IFO index, konkrétně jeho podsložka očekávání. Nejnižší hodnotu za posledních šest let očekáváme mimochodem i od letošního přírůstku českého exportu v národním pojetí. Pokud nedojde na krajní variantu tj. na neřízený brexit, český export se letos setrvalému poklesu ještě vyhne“, domnívá se Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Celé znění tiskové zprávy si můžete přečíst zde!