Už 15 let hájíme zájmy českých exportérů

• Našimi členy jsou velké exportní korporace i malé a střední firmy
  • S předními experty predikujeme každý měsíc vývoj exportu ČR
  • Pravidelně pořádáme prestižní Exportní fóra, setkání úspěšných exportérů se zástupci státních institucí
  • Exportní fóra – místo pro výměnu názorů a informací mezi exportéry a bankovním sektorem

Index Exportu – růst navzdory potížím v dodavatelských řetězcích

Český export si v posledním čtvrtletí minulého roku vedl nad očekáváními. V prosinci vzrostl meziročně o necelých 18 % (národní metodika), tedy nejrychlejším tempem od července 2014. Hlavní podíl na výsledku měla motorová vozidla, jejichž vývoz byl meziročně vyšší o 20,4 miliard Kč. I přesto se ale obrovské ztráty z jarních měsíců nepodařilo zcela dohnat. Za celý loňský rok export ztratil 166 miliard Kč, přičemž za prvních osm měsíců ztráta ještě činila 268 miliard Kč.

Poslední výsledky „měkkých“ indikátorů u důležitých obchodních partnerů, jako třeba v Německu, příjemně překvapily. „Tamní šetření mezi nákupními manažery ve zpracovatelském sektoru (PMI) ukázalo na pokračující expanzi výroby, a to navzdory potížím v dodavatelských řetězcích způsobených pandemií,“ upozorňuje David Vagenknecht, analytik Raiffeisenbank a.s.

Pozitivně překvapil i výsledek německého Ifo indexu, další proměnné, o kterou se Index Exportu opírá,“ dodává Vagenknecht.

Celou tiskovou zprávu Indexu exportu si můžete přečíst ZDE