Díky nové dohodě by český export do Japonska mohl vzrůst

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem by měla podle podnikatelských svazů pomoci ke zvýšení českého exportu do ostrovní země, který v posledních letech stagnuje. Od roku 2013 se pohybuje jen kolem 20 miliard korun za rok. Tuzemští exportéři díky dohodě ročně uspoří na clech celkem 2,4 miliardy korun. Japonsko je třetí největší světovou ekonomikou a patří mezi nejvýznamnější zahraniční investory v ČR.

Podle Asociace exportérů má jakákoliv podobná dohoda vždy pozitivní dopad na vzájemný obchod. Nárůst exportu se však nemusí projevit hned po jejím uzavření. „Osobně očekávám, že by mohlo dojít k mírnému navýšení vzájemného obchodu, pokud to nezhatí ekonomický cyklus, jehož kulminační bod jsme překročili,“ uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Dohoda podpoří zejména export průmyslového spotřebního zboží z Česka. Tuzemští exportéři ročně uspoří na clech celkem 2,4 miliardy korun, uvedla společnost Gerlach, která poskytuje celní služby pro exportéry i dovozce.

„Sektorově očekávám největší nárůst českých vývozů do Japonska v textilním průmyslu, který může vyskočit až o 65 procent. Dohoda dále podpoří vývoz mechanických přístrojů, kotlů, strojírenských výrobků, bižuterie a významnou položkou budou také úlomky drahých kovů pro průmyslovou výrobu,“ dodal Luděk Procházka ze společnosti Gerlach.

Celý článek si můžete přečíst zde!